harrin blogi

Oletko koskaan miettinyt?

Oletko koskaan miettinyt miten hieno tuote tomaatti on? Niitä pystytään tuottamaan hirveitä määriä jokaiseen kauppaan ja ruokapöytään. Se kasvaa meillä Suomessakin ja jopa keskellä talvea. Lajikkeitakin on joka lähtöön. On punaisia, keltaisia, pyöreitä tai soikeita. Hinta on edullinen ja jokaisella on varaa tomaattiin. Niitä voi myös olettaa saavansa melkein mistä kaupasta tahansa. Aina tasalaatuisia ja leikatessa juuri sopivan napakoita. Tomaatti on varsinainen mestariteos.

Entäs sitten nauta, kana tai sika? Niitäkin pystytään tuottamaan hirveitä määriä ja lihaa saa kaikkialta. Itseasiassa on hankala löytää ruokaa jossa sitä ei olisi. Hintakaan ei ole paha varsinkin jos jättää sisäfileet ostamatta, tai tyytyy sikaan tai kanaan. Tasalaatuista, nopeasti kasvavaa ja juuri sopivan mureaa. Varsinainen mestariteos sekin. 

Nämä kaksi ruokkivat kysyntää ja tekevät rahaa. Rahaa menee palkkoina työntekijöille, veroina valtiolle, sekä tietysti voittoina yritysten omistajille. Voitot pyritään aina maksimoimaan ja sitä pidetään yleisesti hyväksyttävänä. 

Huomaatko sinä eron näiden kahden tuotteen välillä? Jotain jolla on merkitystä?